Perheyrityksen hallituksella on erityistehtäviä

Hyvät hallintotavat eivät ole pelkästään nippu kirjattuja ohjeita ja toimintamalleja. Hallintotapojen toimivuus edellyttää, että jokainen organisaation jäsen noudattaa ja kunnioittaa niitä, sekä tietää omat velvollisuudet ja tehtävät.

Yrityksen hallituksella on osakeyhtiölakiin perustuvia tehtäviä ja vastuita. Näiden lisäksi sillä on muutamia hyviin hallintotapoihin sisältyviä erityistehtäviä. Yksi tällainen on yhteydenpito omistajiin, jotka eivät ole mukana yrityksen operatiivisessa toiminnassa eivätkä hallituksen jäseniä. Tämä yhteys on ensiarvoisen tärkeä, koska näillä ulkopuolisilla omistajilla on erittäin suppeat mahdollisuudet saada tietoa yrityksen taloudellisesta tilanteesta sekä muista olennaisista päätöksistä ja toimista yrityksessä. Hallituksen ei tule sortua radiohiljaisuuteen, koska avoimuus ei ole riski yritykselle vaan pohja luottamukselle.

On yritykselle vahingollista pantata tietoa omistajilta, koska näin yritys viestittää huonoa yrityskulttuuria sekä hyvien hallintotapojen puutetta. On ensiarvoisen tärkeää, että hallitus nauttisi kaikkien omistajien luottamusta ja suhde pysyisi avoimena molempiin suuntiin.

Hyvien hallintotapojen peruspilareita ovat luottamus, avoimuus ja oikeudenmukaisuus. Näiden elementtien päälle yrityksen on hyvä rakentaa positiivinen ilmapiiri ja kannattava liiketoiminta.

 

Jos yritykselläsi on tarvetta uudistaa hallitusta tai liiketoiminta kaipaa kehittämistä, niin ota yhteyttä

 

harri@glera.fi tai 0400 595 593. www.glera.fi/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *